Het ontstaan van ‘Coaching met Paarden Oosterbeek’.

BLOG 1 16 April 2016
Inleiding: Het ontstaan van ‘Coaching met Paarden Oosterbeek’.
Aukje is een echte Oosterbeekse en heeft ruime ervaring met paarden, een passie die ze heeft overgenomen van haar vader.
Samen hebben mijn vader Jan en ik vanaf mijn 7de jaar pony’s gehad.
We begonnen met een Shetlander hengstje, ‘Peer’ was zijn naam.
‘Peer’ kwam voor een zelf gemaakt wagentje te staan en zo is de passie voor mennen en paardrijden begonnen.
Daarna kwam ‘Marloes’ een A-Welsh pony, zij was al wat ouder en spierwit.
We kochten een New Forest veulen ‘Carena’ genaamd van een half jaar oud en toen zij 3 was werd ze aangespannen beleerd.
Daarmee hebben mijn vader en ik veel men wedstrijden gereden en toen Carena 6 jaar oud was ben ik haar intensief gezadeld gaan rijden.
Carena kwam bij ons als donker bruin veulen maar is ook een schimmel geworden. Elk jaar wordt zij witter.
Toen Carena 15 jaar oud was kocht Jan een New Forest veulen erbij ‘Liberty’ genaamd en geboren op de mooie datum 05-05-2005.
Zij is een vos kleur merrie. Toen Liberty oud genoeg was werd zij ook aangespannen beleerd door Jan en wilde Jan Liberty naast Carena zetten in een tweespan,
maar Liberty was te vurig en bleek niet helemaal een New Forester te zijn maar waarschijnlijk een half bloed Arabier.
De dames zijn dikke maatjes in de wei maar Liberty is sneller en groter dan Carena.  
Jan had inmiddels zijn diploma behaald voor ‘dubbelspan’ rijden.

In september 2015 kom ik  2 prachtige PRE Paarden tegen of eigenlijk komen ze op een hele mooie manier op haar pad en ik koop beide paarden. Het ras PRE betekent dan ook; ‘Pura Raza Espanola’ en ik zal in een volgend BLOG een uitgebreide beschrijving over dit ras geven.
Op papier heten deze ruinen Sultan en Santos.
Santos is 11 jaar oud en Sultan 6 jaar oud.

Vanaf dat moment gaat er een nieuwe wereld qua paarden en passie voor mij open.
Ik merk dat deze paarden nog gevoeliger zijn dan de New Foresters en de andere paarden die ik vroeger op de manege zag en reed.
Ik verdiep me in het PRE ras en lees er veel over.
Deze paarden zijn extreem gevoelig, zachtaardig en mensgericht.
Ze komen bij Liberty en Carena in de wei te staan en we laten ze eerst een tijdje acclimatiseren voordat we iets met ze gaan doen.
Ik begin met grondwerk en het leren vertrouwen. Vertrouwen moet je opbouwen bij paarden. Zij hebben een natuurlijk instinct en voelen ons feilloos aan maar ik moet me wel eerst waar maken, dat ik elke keer met dezelfde energie bij hun de wei in kom. Ik kom dan ook 2x per dag hooi voeren en ben meestal de gehele middag in de wei. Ja ook als het regent en hierbij heb ik mezelf overtroffen want met 1 drup regen zat ik vroeger al binnen. De wei wordt schoongehouden en zo moet ik bijna dagelijks mest scheppen. Mijn vader Jan voert ook 2x per dag en soms geef ik ze nog wat extra. Een paard mag namelijk de hele dag eten en moet zelfs 14 uur per dag voer tot zijn beschikking hebben. Daar zij een lang darmstelsel hebben en een kleine maag, ze ontlasten ze heel veel en als ze te weinig ruw voer krijgen dan is hun maag te lang leeg en kunnen ze snel maagzweren krijgen omdat de maag continue maagzuur produceert.
Ik merk dat Sultan erg onbevangen en extravert is en zeer mensgericht, loopt het liefst de hele dag achter of tegen je aan,
maar daarbij is Santos gespannen en introvert en omdat hij al 11 jaar oud is merk je dat er met hem veel gedaan en gebeurd is.
Zo is hij erg bang voor de zweep, lijnen, draden, de hoefsmid en drukte om hem heen.
Bij hem is dus een hele zachte behandeling en benadering erg belangrijk.
Na enig grondwerk en wandelingetjes in Oosterbeek met deze 2 heren ga ik verder met het gymnastiseren en rechtrichten van Sultan en Santos.
Santos moet ontspannen en verlengt worden in zijn hals en lijf want zit helemaal vast.
De zweep wordt als aanwijs stokje gebruikt en niet om mee te slaan, we laten de zweep zachtjes over Santos heen glijden en knuffelen als ware met zweep zodat Santos leert dat de zweep geen pijn hoeft te doen.
Sultan is slap in zijn spieren en is juist erg beweeglijk en niet in balans.
Het is dus een must om dit jonge paard eerst sterker te maken voor er gereden gaat worden.
Af en toe klim ik even op Santos en Sultan, meestal zonder zadel of op een barebackpad (zonder beugels, geheel van wol en zonder boom),
daarbij krijgen de paarden ook geen bit meer in hun mond en worden ze getraind met kaptoom en touwhalster.
Met rijden is het ook vaak met een touw halster, leren halster of een bitloos hoofdstel.
Het is even uitproberen wat fijn voor hun is.
Ik heb fijne hulp voor het rechtrichten van Noortje en hulp in en om de wei van Anandi (20 jaar) en Willemijn (13 jaar) Zij staan mij ook bij in de Workshops. Ik zal de meiden zichzelf laten voorstellen in een volgend Blog.
In juni ga ik de opleiding ‘Academische rijkunst’ doen bij ‘Human & Horse’ samen met Noortje en daar heb ik erg veel zin in.
Ik ben dus elke dag wel in de wei tussen mijn paarden te vinden…..

Aukje met paard 2

 

4 reacties

 1. Mooi stuk Aukje wat mooi dat je de opleiding gaat doen,heel veel plezier nu en in de toekomst en wat leuk dat je Peer en Marloes nog noemde mij welbekend.

  • aukjemiddelham

   Hai Maris, bedankt voor je reactie. Ja leuk he en ik heb nog een leuke foto van jou en mij met marloes. Zal heb binnenkort even op fb zetten 🙂

 2. Wat een liefde voor paarden straalt hier uit! Erg leuk om te lezen. Ik bewonder je om je geduld. Zeker zoals je Santos beschrijft… dat zal een paard zijn waar velen niet eens weten waar ze moeten beginnen. Mooi dat je zo geduldig bent met het opbouwen van een band. Heel gaaf dat je juist deze gevoelige paarden inzet bij je workshops. Ik kom een keer bij je kijken!

  • Dank je wel Esther voor je liever bericht en leuk als je een keer komt kijken.
   Binnenkort een paar mooie workshops met volwassen dames en zal ze zeker voorstellen aan mijn liefste Santos❤ Jij zal hem ook hfeel bijzonder vinden 🙂
   Leuk je snel weer te zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *