Het Paarden plaatje…. Wat en hoe is dat nou werkelijk om paard te zijn…??!!

Het Paarden plaatje wat vele vastgeroestte paarden liefhebbers en kinderen in hun hoofd hebben;
Het paard staat ‘gezellig en warmpjes ’ in een stalletje. Rijden op de manege met bit, zadel en een zweepje en evt sporen. Een schopje en een tikje erbij terwijl het zo mooi anders kan🙏🏼

“Wat je over paarden zou moeten weten”

Kuddedier
Een paard is een kudde dier. Dat betekent dat hij het helemaal niet fijn vindt als hij alleen in een stalletje of weitje staat. In de natuur zou hij het zeker niet in z’n eentje redden.
Er is een bepaalde rangorde in de kudde. Je hebt de leider en zijn ‘volgelingen’. De leider mag meestal als eerste eten en de andere paarden hebben respect voor hem. Een paard heeft de kudde verder nodig om zich veilig te voelen, om elkaar te groomen (krabben) en om te spelen… ze zoeken elkaar altijd op. Paarden zijn vluchtdieren. Dit betekent dat als ze zich aangevallen of onveilig voelen, ze het op een rennen zetten.

Paardentaal
De paardentaal is voor mensen best moeilijk te begrijpen omdat paarden geen woorden gebruiken. Ze gebruiken vaak hele kleine bewegingen; een trillende lip, smakken, gapen, de oren die ze apart kunnen bewegen, hun houding… alles heeft een betekenis. Het is dus heel belangrijk om goed te kijken naar paarden om erachter te komen wat zulke bewegingen eigenlijk betekenen…. Zo leer je een paard steeds beter kennen, gaan jullie elkaar beter begrijpen en weet je een beetje hoe hij zich voelt. Maar een beetje ‘paardentaal magie’ zal er altijd blijven. En dat is ook mooi toch?

Wat eet een paard?
Natuurlijk weet je dat een paard gras en hooi en ook stro eet, alleen is het gras in Nederland eigenlijk niet zo goed voor paarden. Het meeste gras in de weilanden is ‘koeiengras’ en dat is eigenlijk te ‘suikerrijk’ voor paarden. Ze worden er snel dik van en kunnen er zelfs ziek van worden als ze hier teveel van eten. In het wild eten de paarden vaak nog veel meer andere dingen zoals brandnetels, boomschors en sommige takken en bladeren, allerlei kruiden en planten. Maar er zijn ook veel planten en bomen die giftig voor paarden zijn. De meeste van deze zullen ze niet eten omdat ze niet lekker smaken maar sommige die giftig zijn eten ze wel en daar moet je dus goed op letten.
Paarden moeten eigenlijk de hele dag door kleine beetjes eten, zelfs ‘s nachts; dus niet maar 1 of 2x per dag.

Paard binnen of buiten?
Als je het aan het paard zelf zou vragen zou hij het liefste zoveel mogelijk buiten zijn. Wilde paarden zijn altijd buiten en lopen wel 30 km. op een dag. Veel mensen denken dat het paard het liefst in de stal staat maar ik denk dat dit meer een ‘mensending’ is. Staat hij alleen op stal dan mist hij zijn soortgenoten, zijn kudde. Hij kan zich bijna niet bewegen, voelt zich eenzaam en zal zich snel vervelen. Om de verveling tegen te gaan, gaan ze rare dingen doen zoals weven (steeds maar heen en weer met het hoofd) luchtzuigen (ze bijten hard in bijv. de houten staldeur en zuigen ondertussen lucht naar binnen) of worden minder aardig omdat ze het niet naar hun zin hebben. Je kunt het je een beetje voorstellen wanneer jij de hele dag in een klein kamertje wordt opgesloten…..
Mensen denken vaak dat paarden het koud hebben maar vaak is dit niet zo. Als ze veel buiten staan krijgen ze een wintervacht en deze beschermt hen zelfs tegen vorst. Deze werkt nog veel beter dan een deken of een dikke winterjas. Dus je paard is het aller gelukkigst als hij samen met zijn vrienden buiten mag lopen en kan schuilen voor zon, regen of kou.

Wanneer slaapt een paard?
Een paard doet regelmatig over de hele dag en tijdens de nacht zogenaamde hazenslaapjes. Ze hoeven er vaak niet eens bij te liggen maar zetten één van hun achterbenen op rust. (daar steunen ze dan niet op) Een aantal paarden uit de kudde waakt terwijl de rest mag gaan rusten. Ze slapen dus NIET zoals mensen gedurende de hele nacht. Op stal staan om te slapen is dus eigenlijk een beetje onzin.

Wat doe je als een paard ziek is?
Ook paarden kunnen natuurlijk, net zo als mensen, wel eens ziek worden. Ook zij zijn wel eens verkouden, hoesten wel eens, hebben pijn in hun buik of hebben een wond(je) Heel veel ziektes gaan vanzelf weer over; het paard weet precies wat hij dan moet doen om zich weer wat beter te voelen en ook zijn lichaam is heel slim en kan ervoor zorgen dat het weer beter wordt. Dit heet het zelfgenezend vermogen. Maar soms moet er een dierenarts bij komen; zoals met koliek (zware buikpijn) bij vergiftiging of hoefbevangenheid (zeer pijnlijke hoeven bij teveel aan gras)

Hoe ga je met een paard om?
Allereerst moet je goed voelen hoe jij je voelt. Ben je boos, zenuwachtig, verdrietig of bang? Het paard zal dit aanvoelen. Dit is helemaal niet erg, soms zelfs fijn omdat een paard nooit oordeelt en jou helemaal goed vindt zoals je bent. Dus je mag helemaal jezelf zijn. ‘net doen alsof’ daar begrijpen paarden helemaal niets van. Alleen zal hij wel op jouw gedrag/ emotie kunnen reageren. Misschien loopt hij weg als je boos bent of komt hij juist naar je toe als je verdrietig bent…
Gebruik altijd rustige bewegingen om een paard heen en merk je dat een paard toch wat zenuwachtig van je word; sta dan even stil; zet je voeten goed op de grond, adem een paar keer diep in en nog dieper uit en probeer het dan nog een keer. Wordt nooit boos op een paard! Dit is iets wat je paard niet begrijpt en hij zal je dan steeds minder gaan vertrouwen
Verder is het belangrijk dat je een paard als een paard ziet en hem paard laat zijn. Wij, als mensen zullen paarden nooit helemaal begrijpen en zij zullen ons ook nooit helemaal begrijpen maar als jij goed bent voor je paard zal, in de meeste gevallen, je paard goed voor jou zijn. En hoe bijzonder is het dat ze ons zomaar op hun rug toelaten, dat ze zich laten ‘besturen’ en dat jij mag bepalen, samen met je paard, wat er gaat gebeuren.
Het paard is geen machine maar een levend dier die heel slim en heel gevoelig is! Behandel daarom een paard altijd met ‘zachte ogen’, geduld en respect en voel altijd je onzichtbare ‘vriendenlijntje’ met je paard; dan kan het je beste vriend worden….en wie wil dat nou niet!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *